Szőlőbirtok és borászat

Elnézem a meghatottakat, akik a szűk pince fekete penésszel párnázott boltozata alatt úgy lépkednek, mintha templomkövek konganának a talpuk alatt. Szeretem az olyanokat, akik megállnak a szőlőlugas alatt, fejük fölött a súlyos fürtökkel, elnéznek a levelek résein, és arcukon a megérkezés nyugalma.

Tatay Sándor

Attól a naptól kezdve, hogy a szőlőtőkét elültetjük, addig a pillanatig, mikor a bort lepalackozzuk, a borkészítés minden apró részlete a lehető legnagyobb gondossággal és figyelemmel történik.

Minden csepp nedű nemcsak a napsütés, a talaj és az érlelés tökéletes harmóniája, hanem mérhetetlen mennyiségű verejték eredménye.

A borba szívünket és lelkünket beleadtuk, hogy olyan legyen, amelyet szeretnénk. Nem kevésbé törekszünk arra, hogy annak tudatában hajtsuk a fejünket álomra minden este, hogy a bor, aminek elkészítésébe annyi energiát fektettünk, olyan élvezeti értéket nyújtson a fogyasztónak, amilyet elképzeltünk.

A ’nagy’ bor kizárólag a szőlőben születhet meg. Kell hozzá egy kiemelkedő terület, amely magát az egyediséget adja, megfelelő szőlőfajta, radikális hozamkorlátozás és átgondolt, alapos zöld-munka. A feldolgozás során már csak az érték kibontása következhet, ahol a méregdrága eszközök és technológiák kiválthatók egyszerűbb, de legtöbbször több odafigyelést és munkát igénylő tárgyakkal, módszerekkel.

Szőlőskertjeink:

  • 1,5 ha Tramini: Győrújbarát;
  • 1 ha Olasz rizling: Ravazd;
  • 1,5 ha Kékfrankos, Merlot: Ravazd;
  • 3 ha új telepítésű Rajnai rizling: Pannonhalma.

Borászat — Minőség az elejétől a végéig.

Pannonhalmi borászatunk egy több mint száz éves pannonhalmi pincében került kialakításra.

A borászat és a borházunk, ahol a pannonhalmi borok kóstoltatása történik, szakmai okokból egymástól távol vannak. A borok kóstoltatása a Borbirodalom, Pannonhalma Borpincében történik szakvezetéssel és az Udvarház étterem is itt található.

A minőség egy olyan elkötelezettség, amely minden lépésünket meghatározza.

A borászatunkban fahordós erjesztéssel és érleléssel és reduktív technológiával is segítjük és formáljuk borainkat.